ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ- Meatballs (small kebabs) with rice


Image

Ξυπνώντας σήμερα το πρωί και βλέποντας την υπέροχη αυτή μέρα η διάθεση μου ήταν στα ύψη της… Αφού έγιναν οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού ήρθε η ώρα να μαγειρέψω. Είχα κιμά αλλά δεν είχα αποφασίσει τι θα φτιάξω… Μίλησα με τον άντρα και την κόρη μας και αφού τους έδωσα 4 επιλογές να διαλέξουν (α. Γιουβαρελάκια, β. σουτζουκάκια με πιλάφι, γ. μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο, δ. μακαρόνια με κιμά) επέλεξαν τα σουτζουκάκια….Πολλοί από εσάς μπορείτε να πείτε πως είναι ένα βαρύ φαγητό αλλά η συνταγή αυτή είναι πολύ ελαφριά… Η κανονική συνταγή θέλει. ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο και 2 αυγά… Εγώ δεν τα βάζω αυτά, γίνονται ελαφριά και αφράτα….

Ας δούμε λοιπόν τα υλικά.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό- μοσχαρίσιο)
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. κίμινο
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι)
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι,μαιντανό, βασιλικό, δενδρολίβανο)
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 κουτί ντοματοχυμό
  • 1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο κρασί
  • αλάτι- πιπέρι

Για το πιλάφι

  • 2 φλυτάνια ρύζι μπασμάτι (ή όποιο άλλο ρύζι προτιμάτε)
  • λίγο φιδέ
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο ή ζυμαρικών
  • πιπέρι
  • λίγο λάδι

Προετοιμασία

Σ ένα μπολ βάζουμε τον κιμά. Αλέθουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο κιμά. προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι, ζάχαρη, ντοματοχυμό, κρασί και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα ή ταψάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα μας στο μάτι και προσθέτουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια μας, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, την ζάχαρη αν χρησιμοποιήσαμε ξηρό κρασί, λίγο αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου.

Όσο βράζουν αυτά προετοιμάζουμε και το πιλάφι μας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε λίγο λάδι να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας, ρίχνουμε λίγο θρυμματισμένο φιδέ, το ρύζι και τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό, τους κύβους και το πιπέρι. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά μας (μέτρια) και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο μέχρι να πιει το νερό και να κάνει τρυπούλες. Το αποσύρουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα να τραβήξει την υγρασία…

Σερβίρουμε ρύζι στο πιάτο και από πάνω βάζουμε τα σουτζουκάκια με σαλτσούλα….

Καλή σας όρεξη!!!!

Waking up this morning and seeing this beautiful day filled with sunshine made my mood rise very high… After finishing the daily household chores I decided it was time to prepare lunch. I had some mince meat but hadn’t really decided what I was going to do with it. I spoke to my hubby and our daughter and asked them to choose what they would like. They had four foods to choose from (a. Giouvarelakia {meatballs in avgolemono sauce},b. meatballs in sauce with rice,c.  patties in the oven with potatoes and d. pasta with mince meat sauce). They chose meatballs with rice…. Most of you might say this is a heavy dish but this recipe is quite light… The normal recipe from Smyrna requires to use stale bread crumbs and eggs, I omit these ingredients…

Lets have a look at the Ingredients.

INGREDIENTS

  • 1 Kilo mixed mince meat (pork- beef)
  • 1-2 medium onions
  • 2-3 garlic cloves
  • 1tsp Cumin
  • 1 tsp mixed spices ( cinammon, cloves, nutmeg, pimento, all spice)
  • 1 tsp mixed herbs ( oregano, thyme, parsley, basil, rosemary)
  • pinch of sugar
  • 1 box of tomato juice
  • ¼ cup olive oil
  • 1 glass of red dry wine or semi sweet wine
  • salt-pepper

For the Rice

  • 2 cups basmati rice ( or any other rice you like to use)
  • a few angel hair past
  • 4 cups of water
  • 2 chicken or pasta cubes stock
  • pepper
  • little oil

Preparation

Place the mince meat in a bowl. Finely chop the onions and garlic in a food processor and add them in the bowl too. Add the rest of the ingredients except the oil, sugar, tomato juice, wine and knead well. Form little kebabs or meatballs and place them in a tray. Place the pot on the stove and add the oil… Slightly saute the meatballs, add the wine and the tomato juice, the sugar if you have used a dry red wine, a bit of salt and pepper and let them boil on medium heat for about 30 minutes.

While they are cooking start preparing the rice. In a pot add abit of oil, the angel hair and the rice and stir for a few seconds. Add the water, the cubes and pepper and let it cook on medium heat until little wholes form on top of the rice. Once the wholes are formed pull away from the stove, cover with a kitchen towel until it is time to serve.

Take a plate serve the rice and top with the meatballs and sauce.

Enjoy!!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

3 thoughts on “ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ- Meatballs (small kebabs) with rice

  1. Natasha this looks amazing! I love that you didn’t add eggs and bread. My family would of chosen spaghetti, and me? I would of chosen in the oven with potatoes, LOL

    Have a great day!! *filakia*

  2. Λοιπόν εκτός του ότι είναι εκπληκτικά στο μάτι και με έκανες να μου τρέχουν τα σάλια γιατί δεν έχω φάει ακόμη, μου έδωσες ιδέα για το τι θα μαγειρέψω την Κυριακή. Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου!

    1. Καλησπέρα ομορφιά μου! Είχα κι εγώ πολύ καιρό να τα φτιάξω και τα ευχαριστηθήκαμε… Σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια!!!!!

YOUR COMMENTS BRING SO MUCH JOY TO ME, ESPECIALLY KNOWING THAT MOST OF US ARE MILES AND MILES AWAY FROM EACH OTHER. IT MAKES ME FEEL AS IF WE ARE TOGETHER ENJOYING FELLOWSHIP WITH EACH OTHER, ENCOURAGING ONE ANOTHER AS WE GET ON WITH OUR DAILY JOURNEY IN LIFE

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s