Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο- Giouvarelakia (meatballs) in avgolemono (lemon-egg) sauce


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Πω πω αρκετό κρύο σήμερα… Πράγματι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας… Εντάξει δεν πρέπει να παραπονιόμαστε όμως έχουμε χειμώνα κι ακόμα χειμώνα δεν έχουμε δει… Σήμερα λοιπόν με αυτό το κρύο σκέφτηκα να φτιάξω ένα πολύ αγαπημένο φαγητό όλων μας… Είναι αρκετά γρήγορο, απλό, πολύ νόστιμο και ότι πρέπει για την κρύα αυτή μέρα του Γενάρη… Γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο λοιπόν ήταν το φαγάκι μας για σήμερα….

Συστατικά

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλυτζανιού ρύζι ( καρολίνα ή τύπου Αρμπόριο)
  • 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 ασπράδια αυγών
  • αλάτι- πιπέρι
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • ελαιόλαδο
  • νερό

Σάλτσα Αυγολέμονο

  • 2 κρόκοι αυγών
  • ο χυμός από 1 1/2 λεμόνια
  • 2 κουτάλες σούπας ζωμό από τα γιουβαρλάκια

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό  τα ασπράδια, το ρύζι, αλάτι. πιπέρι σε ένα μπολ. Τα ζυμώνουμε καλά, και τα πλάθουμε σαν μικρά κεφτεδάκια. Έχουμε τοποθετήσει την κατσαρόλα στο μάτι με λίγο λάδι, το νερό και το κύβο και την αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια μας και αφήνουμε το φαγητό να βράζει σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:

Χτυπάμε καλά τους κρόκους σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χυμό τον λεμονιών συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα και προσθέτουμε το ζωμό από το φαγητό μας… Έπειτα προσθέτουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα, την κουνάμε λίγο και το αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά… Έτοιμο!!!!!!

Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο μπορείτε να τα φτιάξετε με σάλτσα ντομάτας.

Καλή σας όρεξη!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Good evening everyone! Boy has it been cold today! Wow, we can truly tell that the temperature dropped rapidly. It’s okay though,it is the winter season and to be honest we truly haven’t really felt like it has been winter yet…I decide to make a food that is loved by everyone in the family…. It is quick, easy, delicious and a great comfrot food for this type of cold weather in January. Giouvarlakia (meatballs) in egg-lemon sauce (Avgolemono)

Giouvarelakia Avgolemono Soup

Ingredients:

  • 1 kilo of minced meat (beef or a mix of beef and pork)
  • 1 large onion finely chopped ( I toss it in the food processor)
  • 3/4 of a cup rice ( Carolina or Arborio type)
  • 2-3 Tbs fresh and finely chopped parsley)
  • 2 egg whites
  • salt
  • pepper
  • 1 chicken cube stock
  • olive oil
  • water

Avgolemono Sauce

  • 2 egg yolks
  • 11/2 lemons (juice)
  • 2 ladle spoons of the gouvarelakia broth

Preparation

Put the mince meat, onion, egg white, parsley, rice, salt and pepper into a bowl. Mix all ingredients well until you have a homogenous mixture. Form the meat into balls (the size of regular meat balls). Once you have formed the meat balls, put the olive oil, chicken cube stock and water in a pot and let it come to a boil. Then place the meatballs in the boiling water and let it boil for 25-30 minutes. Once that is done it is time to prepare the avgolemono sauce.

Beat the 2 egg yolks well in a medium size bowl. Continue beating and add the lemon juice and the giouvarelakia broth. Pour all this into the pot. Give the pot a little shake and let it boil for about 1-2 minutes…

Food is ready to be served.

If you do not like the Avgolemono Sauce you can make it with tomato sauce… In the pot with the olive oil and water you can add a freshly chopped tomatoes and let them boil in that sauce…

Bon Apetit!!!!

Advertisements

4 thoughts on “Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο- Giouvarelakia (meatballs) in avgolemono (lemon-egg) sauce

  1. Πω πω βρε Νατάσα να με πεθάνεις θέλεις σήμερα; Μπήκα μετά από τόσο καιρό στα blogs και με το που μπήκα στο δικό σου έχει φτάσει το στομάχι στο στόμα , και δεν έχω φάει η κακομοίρα ακόμη. Υπέροχες οι συνταγές σου! Σε φιλώ!

    1. Σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα μου γλυκιά. Χαίρομαι που σου αρέσουν… Φιλάκια πολλά!!!

  2. Μμμμ πολύ νόστιμα είναι τα άτιμα. Μάλλον θα τα φτιάξω αύριο που θα εξακολουθεί να έχει κρύο!!
    Μεγιά και η αλλαγή! 🙂
    Καλό βραδάκι! 🙂

    1. Ναι είναι πολύ νόστιμα τα άτιμα!!! Εγώ αύριο θα φτιάξω φασολάδα με το κρύο που κάνει είναι ότι πρέπει… Ευχαριστώ κουκλίτσα μου!!! Φιλάκια πολλά. Καλό βράδυ!!!

YOUR COMMENTS BRING SO MUCH JOY TO ME, ESPECIALLY KNOWING THAT MOST OF US ARE MILES AND MILES AWAY FROM EACH OTHER. IT MAKES ME FEEL AS IF WE ARE TOGETHER ENJOYING FELLOWSHIP WITH EACH OTHER, ENCOURAGING ONE ANOTHER AS WE GET ON WITH OUR DAILY JOURNEY IN LIFE

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s