Φακές- Lentil soup


Καλημέρα και πάλι!!!!

Μιας κι είναι Παρασκευή σκέφτηκα να φτιάξω κάτι απλό, υγιεινό και αρκετό οικονομικό για το μεσημεριανό μας τραπέζι… Φακές!!! Ένα πιάτο γεμάτο σίδηρο  ένα όσπριο αρκετά αγαπητό από πολλούς μικρούς και μεγάλους….

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1/2 κιλό φακές (ψηλές-χονδρές) ανάλογα την προτίμησή σας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • ελαιόλαδο
  • 2 κύβους λαχανικών
  • πιπέρι
  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • αλάτι (αν χρειαστεί εφόσον χρησιμοποιήσετε τους κύβους)
  • νερό
  • χυμό ντομάτας ( για όσους θέλουν)

Ξεπλένουμε τις φακές μας κάτω από άφθονο νερό. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο. Έπειτα ρίχνουμε τις φακές, τα δαφνόφυλλα, τα καρότα, το νερό, τους κύβους, το πιπέρι, την κανέλα και τον χυμό ντομάτας( αν βέβαια το χρησιμοποιήσουμε). Τα ανακατεύουμε όλα και αφήνουμε να σιγοβράσει τουλάχιστον μία ώρα…

Καλό μήνα και καλή όρεξη φιλαράκια μου!!!!

Good morning once again!

Seeing it is Friday, I decided to make something very easy, healthy and frugal for lunch today. Lentil Soup. Lentils are a great source of iron and are enjoyed by all ages….

So let’s see what we need to make them:

Ingredients

  • ½ kg brown lentils
  • 1 medium-large onion grated
  • 3 cloves garlic roughly chopped
  • 1-2 carrots chopped (optional)
  •  olive oil
  • 2-3 bay leaves
  • Pinch of oregano (optional)
  • Pinch of mixed spices (optional)
  • 1-2 Vegetable stocks
  • Salt & pepper to taste (Use less salt if using stock)
  • Water

 Preperation

Rinse the lentils well in a colander under running water.

Put the olive oil in the pan with the onion and garlic and saute for a few minutes. Add the carrots, lentils and bay leaves.

Add enough water to cover them plus a little more above them. Add the oregano, spices, vegetable stock and pepper.

Bring to the boil and then simmer for at least 1 hour or until the lentils have become very tender. Towards the end taste it and if you are  going to use salt add it then and let it simmer a few more minutes.

Hope you enjoy it! Bon Apetit!!!!

Advertisements

4 thoughts on “Φακές- Lentil soup

  1. αυτό που θα γράψω τώρα μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους αλλα μια φορά που δεν είχα ρίγανη και μου φάνηκαν αρκετά άνοστες, έριξα μέσα λίγο κάρυ… Καλό βγήκε αλλά μόνο τότε το δοκίμασα.

    1. Εμένα μου ακούγεται καλό και το κάρυ… λίγο πιο εξωτική γεύση… ισως το δοκιμάσω κάποια στιγμη….

  2. Καλό μήνα Νατάσσα μου!Πολύ όμορφη η συνταγή σου!Ρίγανη βάζω καί εγώ στίς φακές!Τούς δίνη μία πολύ όμορφη γεύση!!Καλό καί χαρούμενο Σ/Κ!!Φιλάκια my aussie friend!!

    1. Καλό και ευλογημένο μήνα Dimi mou!!!! Να περάσεις ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο γεμάτο χαρά και πολλά χαμόγελα!!!! Φιλάκια πολλά my friend from Down Under!!!!

YOUR COMMENTS BRING SO MUCH JOY TO ME, ESPECIALLY KNOWING THAT MOST OF US ARE MILES AND MILES AWAY FROM EACH OTHER. IT MAKES ME FEEL AS IF WE ARE TOGETHER ENJOYING FELLOWSHIP WITH EACH OTHER, ENCOURAGING ONE ANOTHER AS WE GET ON WITH OUR DAILY JOURNEY IN LIFE

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s