Spinach with rice (Spanakorizo)- Σπανακόρυζο


Image

Seeing it was Friday, (fasting day), I thought of something easy, hearty and very frugal to make for the family… The weather was also cold and quite damp and this was just perfect… Spanakorizo pronounced spah-nah-KOH-ree-zoh could be eaten as a main meal or as a side dish with a light entree…

Here is the recipe:

Ingredients

  • 1 kilo of spinach washed, and cut up
  • 4 spring/fresh onions finely chopped
  • 1 large onion finely chopped
  • 2-3 leeks (optional) finely chopped
  • 1 cup rice approx. 250 gr
  • dill finely chopped
  • salt
  • pepper
  • lemon juice
  • olive oil

 

Method

 

Place some good extra virgin olive oil in your pot. Once it starts heating up throw in the spring onions, onion, leeks and sauté for a few minutes, then add the spinach and sauté that as well. Once everything has been sautéed add the rice the dill, salt, pepper and some water and stir. Let it cook for about 15-20 minutes adding a bit more water if needed so it will not be too dry… serve with a few drops of freshly squeezed lemon juice….. For those not fasting, a good piece of Greek feta on the side or crumbled on top is perfect!!!!

May you all have a lovely weekend!!!!

Μιας κι ήταν Παρασκευή, (ημέρα νηστείας), σκέφτηκα να φτιάξω κάτι απλό, γρήγορο, γευστικό και αρκετά οικονομικό…’Ηταν και ο καιρός κρύος και αρκετά υγρός και ταίριαζε το φαγητό αυτό…Το Σπανακόρυζο μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως γεύμα ή σαν συνοδευτικό…

Υλικά:

  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 2-3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • αλάτι – πιπέρι
  • φρέσκο χυμό από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα  φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, μαζί με τα πράσα.Έπειτα, προσθέτουμε το σπανάκι, και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Αφού μαραθεί το σπανάκι μας, ρίχνουμε τον άνηθο, το ρύζι, νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο ακόμα νερό. Μόλις βράσει το περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε λίγο. Για όσους δεν νηστεύουν μπορούν να το σερβίρουν με κομμάτι φέτα τυρί στο πλάι ή θρυμματισμένο από πάνω…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!!

 

 

Advertisements

YOUR COMMENTS BRING SO MUCH JOY TO ME, ESPECIALLY KNOWING THAT MOST OF US ARE MILES AND MILES AWAY FROM EACH OTHER. IT MAKES ME FEEL AS IF WE ARE TOGETHER ENJOYING FELLOWSHIP WITH EACH OTHER, ENCOURAGING ONE ANOTHER AS WE GET ON WITH OUR DAILY JOURNEY IN LIFE

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s