Orange Pie Cake- Πορτοκαλόπιτα


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tasted this dessert a few months ago… It is truly delicious and goes very well with coffee or tea.

Last week while I was having my afternoon cup of coffee, I saw this recipe on ” Chef on air” and decided I would give it try, especially now that oranges are in season and the weather is getting quite cold.

I hope you enjoy it!

Δοκίμασα το γλυκό αυτό πριν από μερικούς μήνες… Είναι πράγματι τέλειο και ταιριάζει πολύ με καφεδάκι ή τσάι.

Την περασμένη εβδομάδα καθώς έπινα το απογευματινό μου καφεδάκι την είδα στην εκπομπή ” Chef On Air ” και αποφάσισα να την δοκιμάσω, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι κρύος και είναι και η εποχή των πορτοκαλιών.

Ελπίζω να το απολαύσετε!!!

Ingredients- Υλικά

  • 250 gr brown sugar- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200gr fresh milk –200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 175 gr Greek strained yogurt –175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  •  250gr light olive oil –250 γρ.  απαλό ελαιόλαδο
  • 15 gr baking powder-15 γρ.  μπέικιν πάουντερ
  • Zest and juice of two large oranges- Ξύσμα & χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 450gr crust phyllo pastry-  450 γρ. φύλλο κρούστας

For the syrup – Για το σιρόπι:

  • 250gr water- 250 γρ. νερό
  • 350gr brown sugar – 350 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60gr honey- 60 γρ. μέλι

METHOD

For the cream:
Spread each phyllo on a large surface and let it dry off (if you could leave out for 24hrs that would be great).

Take a bowl and add the olive oil, brown sugar and milk. Beat them up well. Add the zest and the juice of the oranges, the yogurt and the baking powder and continue beating all the ingredients.

Break up the phyllo into small pieces and add into the above mixture. Mix well.

Place in a 20-22cm round oven dish/tray and bake in a pre-heated oven at 180 degrees Celsius for 40-45 minutes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Για την κρέμα:

Απλώνουμε τα φύλλα ένα – ένα σε μια μεγάλη επιφάνεια και τα αφήνουμε μια μέρα μέχρι να ξεραθούν εντελώς.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γάλα, το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια και το baking powder. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη ή κουτάλα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

Σπάμε το φύλλο σε πολύ μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στον χυλό. Το ανακατεύουμε καλά για να υγρανθεί καλά. Βάζουμε το μείγμα σε πήλινο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

For the syrup:
In a small pot add the water and sugar. Mix well over high heat. Once it starts to boil add the honey and remove from the stove. Pour over the pie/cake hot and while that is also hot too. Allow the pie/cake to absorb all the syrup. Serve on its own or with some vanilla ice-cream.

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε το μέλι και κατεβάζουμε από τη φωτιά για να μην βράσει και χάσει τα αρώματά του. Περιχύνουμε ζεστή την πορτοκαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να ρουφήξει, μέχρι να κρυώσει το γλυκό. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linking up with:

Titus 2sdays

Teach me Tuesday

Advertisements

5 thoughts on “Orange Pie Cake- Πορτοκαλόπιτα

  1. xaxaxaxa για την Μαρίνα είναι αυτή η ανάρτηση !
    Θα φτιαχτεί σίγουρα το συγκεκριμένο!!

    1. Μελιτάκι μου περιμένω να μου πεις τις εντυπώσεις σου από την συνταγή!!! Σου στέλνω πολλά, πολλά φιλια!!! xoxoxo

  2. Dear Nashreen
    Thank you so much for this recipe especially before Christmas. The pudding is usually my department when the family are together for Christmas lunch and I am going to try your recipe this year. I think one can use custard or whipped cream as well instead of ice cream.

    1. Mia, it will be delicious with whipped cream and custard. I enjoy it plain too with my coffee or tea. I will be posting some traditional Greek Christmas dessert recipes very soon… May you and your loved ones have a blessed Advent Season! Love, Natasha

YOUR COMMENTS BRING SO MUCH JOY TO ME, ESPECIALLY KNOWING THAT MOST OF US ARE MILES AND MILES AWAY FROM EACH OTHER. IT MAKES ME FEEL AS IF WE ARE TOGETHER ENJOYING FELLOWSHIP WITH EACH OTHER, ENCOURAGING ONE ANOTHER AS WE GET ON WITH OUR DAILY JOURNEY IN LIFE

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s